[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.40IV.ZAACZNIKI1.Standard wymagań egzaminacyjnych dla zawoduZawód: kowalsymbol cyfrowy: 722[04]Etap pisemny egzaminu obejmuje:Część I - zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacjiw zawodzieAbsolwent powinien umieć:1.Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji,rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych,a w szczególności:1.1.stosować nazwy i pojęcia dotyczące obróbki plastycznej metali;1.2.rozpoznawać oznaczenia obróbki cieplnej, mechanicznej, tolerancji wymiarowych,wzajemnego położenia powierzchni, uproszczeń rysunkowych i symboli materiałówobróbkowych;1.3.rozpoznawać sposoby łączenia elementów w wyrobach kowalskich;1.4.rozróżniać rodzaje odkuwek i półfabrykatów wykonanych metodami kucia matrycowegoi ręcznego;1.5.rozpoznawać zabiegi i operacje kowalskie;1.6.rozpoznawać rodzaje kowalskich wyrobów użytkowych i galanterii metalowej.2.Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:2.1.określać kolejność wykonywania napraw wyrobów użytkowych, urządzeń i narzędzirolniczych na podstawie dokumentacji;2.2.dobierać parametry obróbki cieplnej i plastycznej na podstawie wymagań technologicznychi własności materiałów obróbkowych;2.3.określać parametry technologiczne kucia dla określonych materiałów obrabianych;2.4.dobierać maszyny i urządzenia do obróbki plastycznej na zimno i gorąco;2.5.dobierać narzędzia i oprzyrządowanie kowalskie do wykonania urządzeń i narzędzirolniczych oraz wyrobów użytkowych i galanterii metalowej;2.6.dobierać przekroje elektrod oraz nastawy urządzeń spawalniczych do cięcia i spawaniametali do rodzaju i grubości łączonych elementów;2.7.określać temperatury nagrzewania stali na podstawie wskazań przyrządów pomiarowychoraz barw żarzenia i barw nalotowych;2.8.obliczać objętość materiałów potrzebnych do wykonania określonych wyrobów kowalskich;2.9.szacować przybliżone koszty wykonania i napraw prostych narzędzi rolniczych i wyrobówużytkowych galanterii metalowej.3.Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwai higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska,a w szczególności:3.1.wskazywać zagrożenia wynikające z nagrzewnia się materiałów w procesie kucia;3.2.wskazywać zagrożenia wynikające z niewłaściwej obsługi maszyn, urządzeń i narzędziużytkowanych przez kowali;413.3.dobierać środki ochrony głowy, oczu, twarzy i słuchu oraz urządzenia nadmuchowo-wyciągowe usuwające dymy, kurz i opary gazów;3.4.wskazywać sposoby udzielania pomocy przedlekarskiej, szczególnie przy oparzeniachi skaleczeniach skóry.Część II - zakres wiadomości i umiejętności związanych z zatrudnieniemi działalnością gospodarcząAbsolwent powinien umieć:1.Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji,tabel, wykresów, a w szczególności:1.1.rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z obszaru funkcjonowania gospodarki oraz prawapracy, prawa podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie i wykonywaniedziałalności gospodarczej;1.2.rozróżniać dokumenty związane z zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniemdziałalności gospodarczej;1.3.identyfikować i analizować informacje dotyczące wymagań i uprawnień pracownika,pracodawcy, bezrobotnego i klienta.2.Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:2.1.analizować informacje związane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem pracyi zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;2.2.sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem orazpodejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;2.3.rozróżniać skutki wynikające z nawiązania i rozwiązania stosunku pracy.Etap praktyczny egzaminu obejmuje praktyczne umiejętnościz zakresu kwalifikacji w zawodzie, objęte tematami:1.Naprawa lub wykonanie określonego narzędzia rolniczego metodąkucia maszynowego zgodnie z dokumentacją.2.Wykonanie wskazanego elementu wyrobu użytkowego lubgalanterii metalowej metodą kucia swobodnego ręcznego zgodniez dokumentacją.Absolwent powinien umieć:1.Planować czynności związane z wykonaniem zadania:1.1.sporządzić plan działania;1.2.sporządzić wykaz niezbędnych surowców, materiałów, sprzętu kontrolno-pomiarowego,narzędzi;1.3.wykonać niezbędne obliczenia, rysunki lub szkice pomocnicze.2.Organizować stanowisko pracy:2.1.zgromadzić i rozmieścić na stanowisku pracy materiały, narzędzia, urządzenia i sprzętzgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej;2.2.sprawdzić stan techniczny maszyn, urządzeń i sprzętu;2.3.dobrać odzież roboczą i środki ochrony indywidualnej.423.Wykonać zadanie egzaminacyjne z zachowaniem przepisów bezpieczeństwa i higienypracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska i wykazać sięumiejętnościami objętymi tematami:3.1.Naprawa lub wykonanie określonego narzędzia rolniczego metodą kuciamaszynowego zgodnie z dokumentacją:3.1.1.ciąć wsad (materiał obrabiany) na odpowiednim urządzeniu;3.1.2.umieszczać wsad lub odkuwki w urządzeniach nagrzewających;3.1.3.nagrzewać wsad lub odkuwki do odpowiednich temperatur;3.1.4.uruchamiać i obsługiwać młoty do kucia podczas wykonywania lubnapraw narzędzi rolniczych;3.1.5.utrzymywać właściwą temperaturę kucia dla wykonywanych zabiegów napodstawie wskazań pirometru optycznego lub barw żarzenia i barw nalotowych;3.1.6.posługiwać się przyrządami pomiarowymi do wykonywania pomiarów nagorąco ;3.1.7.kontrolować na bieżąco wymiary i jakość wykonywanych zabiegów kucia;3.1.8
[ Pobierz całość w formacie PDF ]