[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Niejedz potraw, po których ci się odbija.Jak złagodzić nudności po terapii" W uspokojeniu żołądka pomagają zimne, niekwaśne płyny.Mam tu na myśli małe łykilodowatej wody, herbaty, herbaty ziołowej i owocowych sorbetów." Pij płyny solone.Polecam np.rosół, który jest bardzo pożywny.Pomaga również herbatamiętowa." Jeśli nie masz ochoty na jedzenie, nie jedz.Posłuchaj swojego żołądka i poczekaj, ażnudności miną." Imbir w kapsułkach często pomaga w łagodzeniu nudności, ale nie wtedy, gdy już doszło dowymiotów." Przyłóż lód na kark.Miej zawsze w lodówce kostki lodu, aby móc ich użyć w każde) chwili." Wietrz mieszkanie.Zapach perfum i dym papierosowy potęgują nudności i często prowadządo wy Razem stanowią one układ miotów." Pamiętaj o utrzymywaniu zębów, języka i jamy ustnej w czystości.Ostre nudnościJeśli nasze rady nie przynoszą poprawy, skontaktuj się z lekarzem lub pielęgniarką.Być może niezbędna jest kroplówka nawadniająca i uzupełniająca elektrolity.108 SUCHOZ JAMY USTNEJ I KAOPOTY Z PRZETYKANIEMSuchość jamy ustnej powoduje kłopoty z przeżuwaniem i połykaniem.Ponieważ ślinautrzymuje jamę ustną w czystości, jej brak sprawia, że rozwijają się bakterie, które sąprzyczyną próchnicy zębów i infekcji.Aby temu zapobiec konieczna jest właściwa higiena,zwłaszcza że z powodu terapii układ odpornościowy jest osłabiony.Do zapamiętaniaSuchość ust - zmniejszenie ilości śliny, powodujące uczucie wysuszenia jamy ustnej.Dysfagia - utrudnienie potykania pokarmu.Zlinianki, gruczoły ślinowe -gruczoływydzielające ślinę (ślinianki przyuszne, podszczękowe i podjęzykowe) Zlina -wydzielinagruczołów ślinowych i śluzowych, która utrzymuje wilgotność jamy ustnej i ułatwiaprzełykanie.Zrodek ślinopedny - lek zwiększający ilość wydzielanej śliny.Przyczyny" Chemioterapia - niektóre środki chemioterapeutyczne, takie jak bleomycyna czydaktinomycyna powodują okresową suchość ust.Taki skutek mogą mieć też środkizapobiegające nudnościom." Naświetlania - naświetlanie szyi lub głowy może spowodować uszkodzenie gruczołówślinowych.Skutkiem tego jest zmniejszanie produkcji śliny lub zmiana jej jakości - stajesię gęsta i lepka." Operacja - zabieg chirurgiczny głowy czy szyi, usuwający jedną lub więcej ślinianek,zmniejsza wydzielanie śliny.Jak rozwiązać ten problemPrzed posiłkamiCierpki smak potrawy pobudza wytwarzanie śliny.Dodaj łyżkę świeżego lub mrożonego sokuz cytryny do szklaneczki wody.Wypij na 15 minut przed posiłkiem.Podczas posiłków" Jedz częściej mniejsze porcje zamiast trzech dużych posiłków" Unikaj suchego i lepkiego pożywienia, jak krakersy, chleb, masło orzechowe." %7łując, pij małymi łykami wodę.To ułatwia połykanie." Nie próbuj przeżuwać dużych kawałków.Pokrój jedzenie na małe części, które łatwiejprzełknąć." Jedz  mokre" potrawy, jak potrawki, gulasze, zupy, owoce.Dodaj do potrawy sos albo rosół." Dodaj ocet, marynatę czy sok z cytryny do potraw, aby pobudzić wytwarzanie śliny.Między posiłkami109 " Zawsze miej przy sobie butelkę z wodą i od czasu do czasu popijaj małymi łykami.Jamiałam zawsze przy sobie płaską plastikową buteleczkę, której zawartość staleuzupełniałam.Noś taką buteleczkę w torebce, kieszeni płaszcza czy dyplomatce.Pamiętajteż o butelce przy łóżku, aby szybko wypić łyk po przebudzeniu." Ssij kostki lodu, jeśli to możliwe." Sucha jama ustna to raj dla bakterii, które powodują próchnicę czy infekcje.Pamiętaj oczyszczeniu zębów i płukaniu ust." Użyj specjalnych substancji nawilżających do ust, możesz o nie spytać w aptece.110 ZMIANY SMAKU I BRAK APETYTUJeśli masz problemy z jedzeniem, bez względu na powód, to każdy posiłek czypotrawa nabierają szczególnego znaczenia.To nie jest odpowiedni czas na porzuceniedobrych zwyczajów żywieniowych.Chociaż zawsze możesz dostarczyć organizmowi wielukalorii, jedząc na przykład lody, to jednak są na to lepsze sposoby, więc nie uciekaj się dotakich bezwartościowych produktów.Często pomija się tak ważną sprawę w odżywianiu jak odczucia smakowe.Jeśli sięzmieniają, na pewno nie zagraża to życiu, ale jednak utrudnia racjonalne odżywianie.Smakpobudza wydzielanie śliny, tak ważnej dla właściwego żucia pokarmu i jego połykaniu orazstymuluje produkcję soków żołądkowych, niezbędnych w procesie trawienia.Utrata odczućsmakowych zmniejsza przyjemność jedzenia, a to prowadzi do utraty apetytu.Zmiany smakuPobudzanie tak zwanych kubków smakowych daje cztery odczucia smakowe: słodkie,kwaśne, gorzkie, słone.O tym, co odczuwamy, decyduje mózg.Smak jest kombinacją tychczterech odczuć i łączy się z wrażeniami uzyskanymi przez receptory węchowe i zakończenienerwu trójdzielnego, które wyczuwają takie czynniki drażniące, jak ostra papryka czy mięta.Kubki smakowe są zbudowane z szybko dzielącej się tkanki nabłonkowej, nie są szczególniewrażliwe na terapię przeciwnowotworową.Do zapamiętaniaKubki smakowe - chemiczne receptory smakowych włókien nerwowych Stomatitismucositis - zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, powodujące owrzodzenia.Przyczyny zmian smakowych" Chemioterapia - zmiany w odczuwaniu smaku powodują leki stosowane wchemioterapii.Cisplatyna, 5-fluorouracil, dactinomycyna, daunorubicyna i metotreksatwymienia się jako najczęstszą przyczynę tych zaburzeń.Po zastrzyku cyklofosfamidu czywinkrystyny możesz czuć smak tych leków [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lunamigotliwa.htw.pl
  •