[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Warzywa umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie paski, dodać listkinatki, kolendry, posiekaną bazylię i oregano oraz suszoną kolendrę i wymieszać zmakaronem sojowym.Doprawić solą i pieprzem.Płaty ciasta posmarować rozbełtanymjajkiem, ułożyć porcję warzyw i zakładając brzegi ciasta do środka, ciasno zwinąć, takjak gołąbki.Sajgonki usmażyć w głębokim oleju.www.MniamMniam.pl/forum 86 TincaSAJGONKI Z POLDWIC I GRZYBAMISkładniki:1 opakowanie naleśników na sajgonki, 250 g polędwicy wieprzowej lubpiersi kurczaka, 5 grzybów mu-err pokrojonych w cienkie paseczki, 125 gkapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki, 125 g cebuli dymkipokrojonej w cienkie paseczki, 100 g pędów bambusa (lub marchewki)pokrojonych w cienkie paseczki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, słodkisos chili (lub sos do sajgonek), olej do głębokiego smażeniaMarynata:1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 2 łyżeczka mąkiziemniaczanejMięso pokroić w cienkie paseczki.Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso30 min.Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju.Smażyć mieszając mięso 1 min.Wyjąć, osączyć ztłuszczu.Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju.Smażyć 1 min.kapustę, cebulę, pędy bambusa igrzyby.Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s.Wyjąćfarsz z woka.Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne.Położyć porcję farszu trochęponiżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik(zobacz rys.).Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz.Wyjąć dobrze osączyć napapierowym ręczniku.Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).www.MniamMniam.pl/forum 87 BajaderkaSOS ZLIWKOWY DO SAJGONEK2 czubate łyżki dżemu śliwkowego (niezbyt słodkiego), 1-2 łyżki sosusojowego, 1/2 łyżeczki ostrego oleju chili, szczypta pokruszonej ostrejpapryki, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1/4 - 1/2 łyżeczki świeżo startegoimbiru, 1 łyżeczka octu ryżowego, można też wcisnąć troszkę soku zcytryny lub pomarańczyWszystko dokładnie wymieszać w małym rondelku i zagotować, zmniejszyć ogień igotować przez około 5 minut, jeżeli sos jest za słodki można dodać troszkę więcej sosusojowego lub octu, aby złamać tę słodycz.Jeżeli wydaje się za rzadki, można zagęścićodrobiną mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą.Inny sos używany do różnych pierożków, dim-sum czy sajgonek jest na mojej stronie -to jest taki klasyczny, bardzo rzadki sos zrobiony z sosu sojowego, octu i przypraw.ElwiraSOS DO SAJGONEKSos przygotowuję słodko-kwaśny:2 plasterki ananasa [z puszki], jabłko [raczej winne], oliwa z oliwek, sokpomidorowy, cebula, marchewka, seler, Vegeta, czosnek granulowany,pieprz, cukier, imbir, papryka ostra, mąka ziemniaczana, sos sojowyNa odrobinie oliwy duszę posiekaną drobniutko cebulę, grubo startą marchewkę i seler.Dodaję drobno posiekanego ananasa i grubo starte jabłko.Wszystko doprawiam sosemsojowym oraz innymi przyprawami.Całość zalewam sokiem pomidorowym i duszę domiękkości.Zagęszczam mąką ziemniaczaną z odrobiną wody lub soku z ananasa [zpuszki] lub soku jabłkowego [pomarańczowego-może być z kartonu].Gotowy sos musibyć lekko słodkawy, lekko winny i delikatnie ostry.www.MniamMniam.pl/forum 88 AneriteSOSY DO SAJGONEKA proszę bardzo: takie sobie dipy czyli sosy czy musztardy orientalne i jest dużo więcej,co byście chcieli, tyla, że po ang.na www.foodtv.com.Szukać należy pod hasłem"spring rolls".Tłumacze:1 łyżka wytrawnej sherry, 3/4 łyżki białego, dobrego octu winnego, łyżka soya sos, (sąrożne, chyba chodzi o ten ciemny) łyżeczka cukru, pól łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki curryw proszku lub do smaku, 2 łyżki melasy, pół łyżki chili w proszku lub chińskiej pastychili, łyżka oliwy.Dobrze wymieszać.Chiński sos musztardowy wg.Wolfganga Pucka, wielkiej sławy kulinarnej w UA, zpochodzenia Austriak, jak Arnold, przyjaciele zresztą, a Arnold ma swoją restauracjeteż i to 5 min.piechotką ode mnie.4 łyżki chińskiej musztardy w proszku (b.ostra), po 2 łyżki wody i ryżowego octu, 4łyżki płynu z marynowanego dzingeru (chyba imbir), sok z jednej cytryny, szczyptaturmeriku, łyżka cukru, 1 żółtko, po 1 łyżce oliwy z chili i oliwy sezamowej, szklankaoliwy z orzeszków.Wymieszać.Dipping sauce, czyli do maczania spring rolls, znaczy sajgonek:pól szklanki ryżowego octu, szklanka oliwy sezamowej, 2 łyżki siekanej cebulkiscallions albo szczypiorku, spora szczypta cukru.Wymieszać i już.Ocet ryżowy występuje w 2 odmianach, przyprawiony i nie przyprawiony.Przyprawiony występuje z kolei w kilku smakach ale przeważnie jest posłodzony.Polecam raczej nieprzyprawiony.Dosypać cukru do smaku sobie można samemu jak idodać siekany czosnek, ale nie można ich odjąć.Kiedyś kupiłam przyprawiony iżałowałam, ale już wiem czego nie kupować.Nie wiem jak się nazywa turmerik wPolsce, ale mamy kilku znakomitych botaników na forum, na pewno znajdą, Ziarenko iinni.Turmerik to przyprawa i do koloru, można zastąpić czymś innym bo i tak bierzesię szczyptę.Może to kurkuma, ale nie jestem pewna.Chińska musztarda w proszkubywa w takich malutkich puszeczkach i powinna być w dziale orientalnym.Vasabi torzeczywiście b.ostry chrzan chiński, pakowany w małe słoiczki lub puszki.Wszystkiete przyprawy i wiele innych używa m.in.chiński szef Ming Tsai, ma restauracje bodajw Minesota pod nazwa "Blue Ginger" i ma dużo nagranych pokazów kulinarnych.Wszystkie przepisy jego z tych pokazów są na wspomnianej wyżej stronie "foodtv".Rodzice Minga - rodowici Chińczycy emigrowali dawno temu do Stanów, wiec onurodził się tutaj.Ma wyższe wykształcenie techniczne i ze 2 akademie kulinarne,odbywał praktyki m.in.w Japonii i w Paryżu.Jego kuchnia jest bardzo oryginalna izawiera dużo tradycyjnych chińskich dań, francuskich i innych.Znakomity znawca win.www.MniamMniam.pl/forum 89 BognaKEBABmożna zrobić w domu, jest taka specjalna przyprawa do kebaba i kupuje się trochęmielonego, filety z kurczaka i jakąś wieprzowinkę, wszystko obtacza się w tejprzyprawie i potem układa warstwami w piramidę przekładając mielonym mięsem,piecze się w piekarniku a potem odcina nożem tak jak kebab, a jeżeli chodzi o gyros tomożna dostać niemiecki fix do gyrosa firmy maggi, mięso się marynuje w tym półgodziny i potem smaży na patelni, do tego cacyki i smakuje naprawdę jak prawdziwygyros, pychotka!TincaSEEKH KEBABPorcja dla 6 osób.Czas przygotowania: 35 min.500 g baraniny, 2 średnie cebule, 2 łyżeczki tartej bułki, 1 łyżeczka garammasala, 50 g świeżej kolendry, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka drobno posiekanejzielonej papryki, 1 łyżka soku z cytryny, nać pietruszkiPrzygotowanie:Dwukrotnie zemleć w maszynkę mięso z cebulą, bulką tartą, solą, garam masala,zielona papryka i kolendra.Dodać sok z cytryny, uformować kulki średnicy 5 cm.Okleić mięsną masą bagneciki doszaszłyków w formę cienkich kiełbasek, piec w opiekaczu do momentu, gdy mięsobędzie swobodnie odchodziło od bagnecików.Podawać na liściach sałaty.www.MniamMniam.pl/forum 90 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lunamigotliwa.htw.pl
  •