[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Na kipi ce mleko, którego powinno by 2 litry, wsypa 6 y ek tej kaszki,mieszaj c, gotowa przez kwadrans, a przed wydaniem troch posoli.112.Kaszka na mlekuNa gotuj ce si mleko zasypa w stosunku kwaterki mleka jedn y k niezatartejkaszki krakowskiej i gotowa 10 minut.113.Kaszka kukurydziana na mlekuNa wrz ce mleko zasypa kaszk kukurydzian i gotowa 10 minut.Stosunek: y kastrychowana kaszki na kwaterk mleka, bo kukurydza jest bardzo spora.114.Zupa z dyniwiartk dojrza ej dyni redniej wielko ci obra z upy, wyj ze rodka w ókna zpestkami, pokraja na kawa ki i gotowa w wodzie a b dzie zupe nie mi kka.Potemprzetrze przez sito, rozpu ci na rzadko mlekiem, dodawszy par gorzkich migda ówusiekanych na drobno, zagotowa i poda sam , lub te z zacierk ugotowan na mleku. ROZDZIA II ROZMAITE DODATKI DO ZUP115.MakaronNa 6 osób wzi 1 jajo, troch s odkiego mleka wsypa troch m ki na stolnic , zrobiw niej do ek, wla jajo, wsypa troch soli i wymiesza lekko no em m k z jajem, potemdosypa m ki i wygnie dobrze ciasto, aby nie przylega o do stolnicy, podzieli na dwiecz ci, rozwa kowa jak najcieniej, bez przysypywania m ki.Tak rozwa kowane ciastopozostawi cokolwiek, eby obesch o, potem zwin je lub kraja w paski, ostrym no emcienko poszatkowa , roztrz saj c makaron po stolnicy, eby przesech.Na pó godziny przedwydaniem makaronu na stó , ugotowa go na wodzie.Gotuj c go na wodzie, przelewa go siprzez durszlak, przep ukuje zimn wod , a gdy dobrze z wody osi knie, k adzie do wazy.116.RyNa 5 lub 6 osób wzi 10 deka ry u; im ry grubszy i bielszy tem sporszy.Rysparzy dobrze gotuj c wod , zala zimn wod , zasoli , po o y mas a, gotowa mieszaj craz po raz aby si nie przypali.Gdy ry mi kki odstawi i w o y go do wazy lub podaosobno.117.Kaszka tatarczanaKaszka ta u ywa si do roso u lub potraw, z t ró nic , e do potraw na wydaniupolewa si rumianem mas em.Skoro si woda zagotuje, sypie si kaszk , mieszaj c, abykrupek nie by o, nast pnie osoli , w o y mas a, zamiesza dobrze i niech tak dojdzie nawolnym ogniu.D ugo gotowana traci bia o , a za wiele mieszana zanadto si rozklei.Je elima by krajana w kostki, rozk ada si j cienko na talerzu, równa maczan w gotuj cejwodzie y k i dopiero po wystudzeniu kraje; je eli za w ca o ci, to mo na j póki ciep ak a y k do wazy.Je eli jest bardzo drobna, to mo na po ugotowaniu wbi ó tko,wymiesza na ogniu i k a z niej kluseczki do wazy.Dobra te jest kaszka zatarta jajkiem.Na pó litra kaszki wzi 1 jajo utrze dobrze kaszk z jajem, roz o y na talerzu, wysuszy izasypa ni rosó.Mo na j te gotowa na sypko do zrazów.118.Kaszka do roso u elegancko podanaZwyczajn kaszk drobn ugotowa na g sto z sol i mas em i nak ada ni , pókiciep a, ma e foremki blaszane od ubierania galaret lub od babek.Gdy wystygnie, wy o yka d foremk na jeden talerz i nala czystego roso u.Gotuj c tak kaszk , mo na wsypa drobno krajanej pietruszki, a b dzie adniej wygl da o.Mo na to samo robi z ry em, alewtedy ry musi by dobrze rozklejony.119.Tapioka innym sposobemLicz c na osob y eczk tapioki, sypie si j na gotuj cy si rosó zagotowa.Jest tobardzo smaczna i po ywna kaszka nie tylko dla dzieci ale i dla doros ych, szczególnie dlachorych.120.Kluski krajaneWzi 1 jajo i tyle mleka s odkiego zagnie ciasto nie zbyt twardo, rozwa kowa jaknajcieniej, pokraja w paski, z o y par pasków jeden na drugi, kraja w sko ne kostki,roztrz sn dobrze na stolnicy eby si nie klei y i jak troch obeschn , wsypa do gotuj cejsi wody, zamiesza , niech si par razy zagotuj.Gdy sp yn , wla w durszlak, przelazimn wod i roz o y na talerzu.Kluseczki takie daj si do ryb, czarniny i zupy grzybowej.121.Kluski zaparzaneWzi mas a klarowanego 1/8 litra, wody 1/2 litra, zagotowa razem, wsypa do tego1/4 litra m ki i miesza tak d ugo, a b dzie odstawa od rondla, po czym zdj z ognia, a gdyprzestygnie, wsypa troch soli, wbi dwa jaja wbijaj c do pulchno ci, bra y k i spuszczado gotuj cej si wody; skoro na wierzch wyp yn , b d gotowe.Mo na te wsypa do ciastatroch siekanego kopru lub pietruszki.122.Kluseczki francuskie bardzo dobrePó y ki frytury i y k wie ego mas a lub te samego mas a utrze w donicy namietan ; gdy zbieleje, wpu ci dwa ó tka i znów trze , nast pnie wbi dwa ca e jajka zbia kami, ci gle tr c w jedn stron [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lunamigotliwa.htw.pl
  •