[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Po skoÅ„czonej fermentacji wino trzeba dosÅ‚odzić.Wino wiÅ›niowe lekkie o mocy 10%moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 2450 g, czyli 1,53 lwoda 8,47 lRazem doprawiony moszcz 20,0 lWino wiÅ›niowe lekkie o mocy 11%moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 2750 g, czyli 1,71 lwoda 8,29 lRazem doprawiony moszcz 20,0 lWino wiÅ›niowe stoÅ‚owe o mocy 12%moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 2600 g, czyli 1,62 lwoda 5,88 lRazem doprawiony moszcz 17,5 lWino wiÅ›niowe stoÅ‚owe o mocy 14%moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 2900 g, czyli 1,82 lwoda 5,68 lRazem doprawiony moszcz 17,5 lWino wiÅ›niowe mocne (15%)moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 2850 g, czyli 1,78 lwoda 3,22 lRazem doprawiony moszcz 15,0 l44Wino wiÅ›niowe mocne (16%)moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 3100 g, czyli 1,94 lwoda 3,06 lRazem doprawiony moszcz 15,0 lWino wiÅ›niowe mocne (17%)moszcz z wiÅ›ni 10,0 lcukier 3350 g, czyli 2,09 lwoda 2,91 lRazem doprawiony moszcz 15,0 lWino wiÅ›niowo-jagodowe lekkie (10%)moszcz z wiÅ›ni 5,0 lmoszcz z czarnych jagód 4,0 lmoszcz z jeżyn 1,0 lkwas cytrynowy 30 gcukier 2640 g, czyli 1,65 lwoda 8,35 lRazem doprawiony moszcz 20,0 lWino wiÅ›niowe wieloowocowe stoÅ‚owe (13%)moszcz z wiÅ›ni 5,5 lmoszcz z czarnych jagód 3,0 lmoszcz z jeżyn 1,0 lmoszcz z czarnych porzeczek 0,5 lkwas cytrynowy 20 gcukier 3070 g, czyli 1,91 lwoda 5,59 lRazem doprawiony moszcz 17,5 lWino wiÅ›niowe wieloowocowe mocne (16%)moszcz z wiÅ›ni 6,0 lmoszcz z jeżyn 2,0 lmoszcz z czarnych porzeczek 1,0 lmoszcz z truskawek 0,75 lmoszcz z malin 0,25 lkwas cytrynowy 15 gcukier 3245 g, czyli 2,03 lwoda 2,97 lRazem doprawionv moszcz 15.0 lWino wiÅ›niowe wieloowocowe mocne (16%)moszcz z wiÅ›ni 6,0 lmoszcz z Å‚ochyÅ„ 2,0 lmoszcz z czarnych porzeczek 1,0 lmoszcz z truskawek 0,75 lmoszcz z malin 0,25 lkwas cytrynowy 15 gcukier 3245 g, czyli 2,03 lwoda 2,97 lRazem doprawiony moszcz 15,0 l45WINO Z WINOGRONNa wino przeznaczamy tylko dojrzaÅ‚e i zdrowe winogrona.JeÅ›li ich nie umyjemy przedodciÄ…gniÄ™ciem moszczu, to nie musimy dodawać drożdży.JeÅ›li zaÅ› wymyjemywinogrona, to musimy dodać matkÄ™ drożdżowÄ… (Tokay lub Madera).Moszcz fermentuje szybko i dobrze siÄ™ klaruje.JeÅ›li chcemy z niego sporzÄ…dzić wino ozawartoÅ›ci do 10% alkoholu, to nie musimy dodawać cukru, wody, kwasu i pożywki.JeÅ›lizaÅ› chcemy otrzymać wino o wyższej mocy, to musimy dodać cukru.JeÅ›li chcemy otrzymać wino o mocy 12%, to do każdego litra moszczu musimy dodać51 g cukru (do 10 litrów 510 g).Jeżeli chcemy otrzymać wino 6 mocy 13%, to do każdego litra moszczu musimy dodać68 g cukru (do 10 l 680 g).JeÅ›li chcemy uzyskać wino o mocy 14%, to do każdego litra moszczu musimy dodać86 g cukru (do 10 l 860 g).Cukier (w caÅ‚oÅ›ci lub w części) możemy zastÄ…pić rodzynkami, przyjmujÄ…c, żezawartość cukru w rodzynkach wynosi 50% (inaczej mówiÄ…c zamiast 51 g cukrudajemy 102 g rodzynków).JeÅ›li po sklarowaniu i Å›ciÄ…gniÄ™ciu wina znad osadu dodamy do niego 20 30 g cukruna litr, to uzyskamy wino półwytrawne.Natomiast jeÅ›li dodamy 30 60 g na litr, tootrzymamy wino półsÅ‚odkie.W tych przypadkach istnieje jednak niebezpieczeÅ„stwo wystÄ…pienia wtórnejfermentacji.Aby temu zapobiec, należy dodać okoÅ‚o 20 ml spirytusu na litr wina.WINO Z %7Å‚YTAWyrób wina z żyta jest maÅ‚o kÅ‚opotliwy, gdyż nie wymaga pozyskiwania moszczu.Wystarczy ziarno oczyÅ›cić z chwastów i innych zanieczyszczeÅ„, przepÅ‚ukaćprzegotowanÄ… zimnÄ… wodÄ…, osÄ…czyć na sicie i wsypać do wiÄ™kszego balonu (niemniejszego niż 15 l).Aby zniszczyć znajdujÄ…ce siÄ™ na ziarnie szkodliwe drobnoustroje,dolewamy do niego 2 l przegotowanej wody z rozpuszczonym kwasem cytrynowym(okoÅ‚o 60 g), jeÅ›li sporzÄ…dzamy wino z samego żyta lub 80 g, jeÅ›li dodajemy rodzynków.Po kilku godzinach dolewamy 5 l roztworu cukrowego, w którym rozpuszczono 2/3przewidzianej porcji cukru oraz matkÄ™ drożdżowÄ… (Bingen lub Tokay) i 3 g fosforanuamonowego.Zamykamy balon korkiem z rurkÄ… fermentacyjnÄ… i pozostawiamy wpomieszczeniu o temperaturze 20 25°C.Po 4 5 dniach dodajemy resztÄ™ wody i cukruoraz 1 g fosforanu amonowego.Fermentacja koÅ„czy siÄ™ zazwyczaj po 3 4 tygodniach.Wówczas wino zlewamy do wysiarkowanego balonu (aby nie byÅ‚ zupeÅ‚nie peÅ‚ny).Podofer-mentowaniu Å›ciÄ…gamy go do drugiego, ale już silniej zasiarkowanego balonu.Tymrazem dolewamy pÅ‚ynu pod korek.Dojrzewa zazwyczaj okoÅ‚o roku.W przypadku dodawania rodzynków należy je uprzednio namoczyć np.w litrzeprzegotowanej i ostudzonej wody, którÄ… uwzglÄ™dniamy w ogólnym bilansie.NapÄ™czniaÅ‚erodzynki z wodÄ… dodajemy do żyta razem z roztworem cukrowym
[ Pobierz całość w formacie PDF ]