[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ÿþKieÅ‚basa chÅ‚opska:Przepis na 10 kgKieÅ‚basa chÅ‚opska przed konsumpcjÄ…SkÅ‚adniki:1.MiÄ™so z karkówki 8kg2.Boczek 2kg3.0,18kg soli (peklosoli)4.5 Å‚yżeczek pieprzu5.10-15 zÄ…bków czosnku6.6 Å‚yżek majeranku7.2 Å‚yżeczki cukru8.Jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28Sposób wykonania:MiÄ™so przepuszczamy przez maszynkÄ™ z sitkiem fi 8.CaÅ‚ość wkÅ‚adamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w nastÄ™pujÄ…cysposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i podokÅ‚adnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego miÄ™sa.Po tych czynnoÅ›ciach wszystkorazem mieszamy ok.10 minut i zostawiamy w chÅ‚odnym miejscu na 12 h.Po tym czasiemieszamy ponownie ok 10 min, aż miÄ™so stanie siÄ™ kleiste.Teraz napychamy w jelita.Przed wÄ™dzeniem zostawiamy jÄ… na 2 h na powietrzu.Czas wÄ™dzenia 4h w ciepÅ‚ym dymie.Po uzyskaniu odpowiedniego koloru, parzymy kieÅ‚basÄ™20 min w wodzie o temperaturze 75 st.C.Teraz kieÅ‚basa jest już gotowa.Wykonanie kieÅ‚basy jest bardzo Å‚atwe i każdy potrafi jÄ… zrobić.GwarantujÄ™ dobry smak.Autor: Szczepan
[ Pobierz całość w formacie PDF ]