[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.��Kiełbasa chłopska:Przepis na 10 kgKiełbasa chłopska przed konsumpcjąSkładniki:1.Mięso z karkówki 8kg2.Boczek 2kg3.0,18kg soli (peklosoli)4.5 łyżeczek pieprzu5.10-15 ząbków czosnku6.6 łyżek majeranku7.2 łyżeczki cukru8.Jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28Sposób wykonania:Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następującysposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i podokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystkorazem mieszamy ok.10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h.Po tym czasiemieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste.Teraz napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Czas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Po uzyskaniu odpowiedniego koloru, parzymy kiełbasę20 min w wodzie o temperaturze 75 st.C.Teraz kiełbasa jest już gotowa.Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.Gwarantuję dobry smak.Autor: Szczepan
[ Pobierz całość w formacie PDF ]